Vælg side

samsø byder på De smukkeste løberuter i midten af Danmark

samsø byder på De smukkeste løberuter i midten af Danmark

Samsø ligger vel nogenlunde i centrum af Danmark og selvom øen ikke er stor, byder den alligevel på meget variere terræn – især for løbere og i særdeleshed for trailløbere.

For nogle år siden kom ny færgerute fra Kalundborg på Sjælland til Ballen på Samsø, hvilket afkortede sejltiden til halvanden time og øen er derfor ganske oplagt til en weekendtur eller sågar en endagstur. Fra Jylland er man endnu bedre stillet, for her er sejlturen nede på én time. Og kommer man fra Jylland, lægger man til midt på øen, hvorfor man nemt kan komme rundt på øen med cykel. Det kan man sådan set også, hvis man lægger til i Ballen, der ligger på Sydsamsø, men så er der lige et stykke længere til de flotteste bakker på Nordøen. Men det kan i være opvarmningen! Og ellers må man jo tage bilen.

Samsø er ikke så stor; 28 kilometer lang og 7 kilometer bred på det bredeste sted. Vil man hele vejen rundt langs kysten, er der cirka 100 kilometer, men det ville efter min mening være synd, for så kommer man ikke rigtigt op i bakkerne, hvor det højeste punkt er Ballebjerg, der rejser sig 64 meter over havets overflade.

Hvis man gerne vil løbe trail og gerne vil have bakker, skal man udforske nordøen. Fra Mårup Havn og ud til Issehoved, der er spidsen af Samsø og som ligner en miniversion af Grenen på Skagen kan man løbe gennem bakkerne. Hvis man starter ud fra Mårup Havn, skal man være forberedt på, at man selv skal finde vej gennem terrænet. Men det er nu heller ikke så svært; Vandet på venstre hånd og nordlig retning. Så finder man de bedste kostier, hjulspor og småveje, der passer med retningen og der hvor de ikke gør, løber man bare igennem terrænet, der mest består af græsbakker. Vær dog forberedt på, at der i sommerhalvåret kan være en del små buske, der kradser på underbenene og at man nok skal forcere nogle stødhegn undervejs. Når man så når til området ved Møgelskår efter 4-5 kilometer kommer der flere stier og veje og der kommer endda en officiel rute (grøn rute). Men den følger stort set bare vandet og man bør i dette område vælge bakkerne. Så fortsæt i samme stil gennem bakkerne, indtil Ballebjerg nås. Nyd udsigten fra det lille tårn på toppen og herfra kan man så fortsætte af den grønne rute, der leder ud gennem Nordbakker og helt ud på Issehoved. Fra Mårup Havn til Issehoved er der vel cirka 12 km.

Omkring Ballebjerg findes der også en markeret rute (rød rute), der leder en fint igennem det område. Den kan man eventuelt slå sammen med den grønne rute ud til Issehoved og derude kan man så vælge at følge den gule og/eller den blå rute rundt. Alle ruter er et sted mellem 4 og 6 kilometer og viser Samsø fra sin smukkeste side på hver deres måde.

Hvis man ikke er vild med for mange bakker, men stadig vil løbe trail, kan det anbefales at løbe langs stranden i Nordby Bugt. Her kan man både løbe på den udmærkede sandstrand, hvor forholdene selvfølgelig skifter, men nede mellem Nordby og Mårup Østerstrand kan man løbe lidt ind og finde en sti, der går igennem et hedelandskab. Fortsætter man af den, kommer man Til Nordby Hede, der er noget helt andet, end bakkerne længere nordpå. Herfra kan man igen finde en markeret rute, der fører én langs Stavns Fjord og ender nede omkring Samsø Flyveplads – for sådan én har øen også!

Syd for Nordby og adskillige kilometer sydpå kan man løbe den fineste og fladeste asfalt, hvis det er dét man drømmer om. Perfekt til tempotræningen og intervallerne, men også bare til at lave benene rulle og nyde livet. Længere nede på sydøen rejser bakkerne sig igen, men ikke i samme grad som på nordøen og umiddelbart med lidt færre muligheder for decideret trailløb. Hvis man bliver på landevejene, vil man dog opleve et rullende terræn, der også vil være guf for en racercykel.

Så kom af sted! Over til øen i midten af Danmark. Og er jeg tilfældigvis i familiens sommerhus (der selvfølgelig ligger i bakkerne på nordøen), så giver jeg gerne en rundvisning.

Christian Grøn Nørfelt

Om forfatteren

Steen Walter

Jeg er en af grundlæggerne af Runtalks. Jeg har gennem en årrække tilhørt den danske elite indenfor mellem/langdistanceløb, men en del danske mesterskaber bag sig. Jeg elsker stadig løbesporten og nyder på trods af min nu manglende form at snørre skoene og løbe en tur i skoven. Til daglig arbejder jeg som Projektleder i Trail Fox Series.

FaceBook

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Sponsor

Løbskalendar

« juli 2024 » loading...
M Ti O To F L S
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4